johan_lundinForskaren Johan Lundin vid Karolinska Institutet har tagit fram en malaria-applikation som ger fattiga och sjuka tillgång till världens bästa specialister inom diagnostik med en relativt billig teknik.

Appen gör att man på en minut kan skicka ett fotograferat blodprov till ett sjukhus som kan göra en mikrobiologisk screening på storskärm.

Johan Lundins app fick i oktober en utmärke, när det nyinstiftade priset ”SEB A Perfect Entrepreneur” gick till it-entreprenören Hjalmar Winbladh. Priset är lika delar hedersutmärkelse och löfte, då vinsten består i att hjälpa till att få ut en ny innovation på marknaden, i detta fall Johan Lundins malaria-app.

http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/it-veteran-mot-malaria_7545864.svd

 

Tanken bakom priset är att lyfta fram framgångsrikt företagande och stärka banden mellan forskning och entreprenörskap, och därigenom främja svensk innovation och forskning. Kriterier som entreprenörsanda, innovativt företagande och möjlighet att lyfta forskningsprojektet, var några av de faktorer som juryn utgick från. Vinnaren ska bidra med sin kompetens och även få ett delägande i projektet. http://www.entreprenor.se/nyheter/hjalmar-winbladh-vann-nytt-entreprenorspris_171567.html

 

 

Print Friendly, PDF & Email